“Блокирај мржњу.  Подијелите љубав.”

Заједничка иницијатива Вијећа Европе и Европске уније „Блокирај мржњу. Подијелите љубав“, покрет је за подизање свијести покренут на Западном Балкану у децембру 2020. године, а укључује истакнуте јавне личности, институције и активисте цивилног друштва у лично причање прича, свједочанства и размјену добрих пракси везаних за промоцију различитости и једнакости у региону, а истовремено освјештавање становника региона о опасностима говора мржње за друштво.

Кампања за Босну и Херцеговину је званично покренута у априлу 2022. године с циљем ангажовања активиста цивилног друштва, новинара, студената и свих оних који мисле да се љубав може борити против мржње, а да љубав значи толеранцију, солидарност, мир, поштовање.

С тим у вези дана 26.10.2022. године, у 13:30 часова Градска управа града Бијељина организовала је догађај “Кампања против говора мржње” који се састојао од сљедећа три сегмента:

  1. Упознавање/интеракција са активистима, дискусија по питању говора мржње, припрема за интеракцију са грађанима;
  2. Њихова/наша дискусија са пролазницима и посјетитељима као и дјељење промотивних материјала и
  3. Заједничка шетња.

Савјет ученика дао је подршку овом догађају и делегирао је сљедеће ученике:

– Маријана Чобић, предсједник Савјета ученика

– Андреј николић, замјеник предсједника Савјета ученика

– Миљана Миловановић, ученица IV1 разреда

– Стефан Јуришић, ученик III3 разреда

Ученици су имали прилику да са представницима града, представницима ромске заједнице и другим партнерима, уз подршку Европске уније, заједнички пошаљу поруку осуде говора мржње и дискриминације према ромској заједници. Они су разговарали са пролазницима и ученицима о опасностима говора мржње и опасностима стигматизације појединих сегмената друштва, шаљући поруку једнакости и инклузије према ромској заједници.