ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ У ПОСЈЕТИ ШКОЛАМА

Градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић, поводом почетка нове школске године, данас је посјетио Музичку школу „Стеван Стојановић Мокрањац“, Техничку школу „Михајло Пупин“, Економску школу и основне школе „Петар Петровић Његош“ у Великој Обарској и „Ћирило и Методије“ у Главичицама.

Градоначелник Петровић је ђацима пожелио здраву и успјешну школску годину, са жељом да и даље служе на част и понос својим родитељима, наставницима и читавом граду, а просвјетним радницима да истрају у обављању свог племенитог, али нимало лаког позива.

„У школама се види опредjељеност да се ученицима стварају што бољи услови за образовање, а види се и ентузијазам професора да своје знање на што бољи начин пренесу нашим ученицима који су наши најбољи амбасадори и наша садашњост и будућност“, рекао је Градоначелник за портал Дешавања у Бијељини.


Душко Ђурић, директор Економске школе у Бијељини и предсједник Актива директора средњих школа, каже да су задовољни начином реализације и почетком школске године с обзиром на довољан број уписане ђеце.

„Није велика осцилација у броју дjеце који уписују први разред. То је полазна основа која одређује даље сегменте образовног процеса. Већина школа је у већем дијелу реализовала сам план уписа и можемо бити задовољни. Када причамо о изазовима које средње школе имају пред собом – један дио смо ријешили током распуста, а то су просторије и довољан број наставног особља који су стручно заступљени по школама за обављање наставничког посла. На Активу дикретора смо покушали и већим дијелом ријешили вишак радника, тако да могу рећи да су школе спремно ушле у почетак наставне године. Питање о ком свакако треба водити рачуна је питање епидемије, на које смо спремни уколико буде потребе да га рјешавамо“, рекао је Ђурић за портал Дешавања у Бијељини и рекао да су једино Еконска и Техничка школа успјеле да реализују амбициозни план од шест одjељења првих разреда са 24 ученика.
Све школе, па тако и средња економска, сусрећу се са одређеним проблемима и изазовима у раду. Економска школа за гријање користи мазут, односно лож уље које, као и други енергенти, прати скок тржишних цијена. Овакав проблем имала је и основна школа у Броцу, а његово отклањање омогућила је донација швајцарског Каритаса. Градоначелник Бијељине је најавио да ће овај проблем Економске школе кандидовати као пројекат са истоврсним рјешењем да би у будућности имали систем гријања који ће бити економски и еколошки прихватљивији.

„Изазов за све школе је, свакако, зимски период – како пронаћи систематско рјешење за све образовне институције и ријешити индивидуалне проблеме. Економска школа је у посебном ризику, јер се ми гријемо на лож уље, а то је енергент чија је цијена на тржишту значајно порасла. Похваљујем иницијативу Градоначелника да обиђе образовне установе и на лицу мјеста види проблеме са којима се суочавају“, навео је Ђурић.

Извор: desavanjaubijeljini.com