Европска ноћ истраживача 2021

Европска ноћ истраживача БиХ 2021. – такмичење средњошколских тимова за најбољи научно – истраживачки рад.

evropska noc istrazivaca

“Ноћ истраживача 2021” је манифестација која се у Републици Српској традиционално одржава већ 9 година. Она на забаван начин промовише науку, едукацију и учење. Поред централног догађаја, једна од активности Ноћи истраживача је и такмичење средњих школа за најбољи научно/истраживачки пројекат/иновацију/експеримент на територији БиХ. Циљ је охрабрити и афирмисати младе научнике/средњошколце да своје идеје представе широј публици те буду препознати и награђени за свој труд и залагање.

Тема овогодишњег такмичења гласи “Иза хоризонта”, што је уједно и слоган Европске ноћи истраживача БиХ 2021. Учешће у такмичењу узело је укупно 42 средње школе из цијеле Босне и Херцеговине.

Наш град на овом такмичењу представљају ученице ЈУ Економске школе ,Катарина Стевић, Јелена Петрић, Анастасиа Гаврић и Николина Ланцушки у сарадњи са професором ментором Марјаном Ђорђић, са темом “Моја генерација З и друштвене мреже – ризик и шанса.

“Колико времена ми млади проводимо на друштвеним мрежама, која је наша мотивација за коришћење друштвених мрежа и да ли је забава прерасла у прекомјерну употребну?” – одговоре на ова питања ученице су добиле реализовањем истраживања у школи. Главни циљ њиховог пројекта јесте да подигну свијест младима о прекомјерној употреби друштвених мрежа, али и утицају која таква употреба има на квалитет њиховог живота. Резултати спроведеног истраживања показују да доминантну мотивацију за учешће младих на друштвеним мрежама чине потребе за комуникацијом са вршњацима, упознавање нових људи, одржавање контакта са пријатељима, дијељење информација и забава. Што се тиче ризичног понашања на интернету, млади најчешће имају контакт са неким кога уживо никада нису упознали. С обзиром на присутност друштвених мрежа у животима младих, да ли се може говорити о зависности или прекомјерној употреби?

Опис истраживања са резултатима можете погледати у видеу који је такодје припремљен за потребе такмичења.

ЈУ Економска школа, Бијељина је тренутно у полуфиналу такмичења, а за улазак у финале неопходни су бодови публике и стручног жирија. Уколико желите да подржите учешће ове школе, идеју и тимски рад потребно је да одласком на линк

https://nocistrazivaca.ba/glasanje-2021/ (“Моја генерација З и друштвене мреже – ризик и шанса) оставите свој глас најкасније до 31.10.2021. до 24:00 ч.

Начин на који се обавља гласање можете погледати у сљедећем видеу.