ИЗВЈЕШТАЈ ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА СВЈЕТСКОГ ДАНА МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Десети октобар, Свјетски дан менталног здравља ове године се обиљежава под мотом „Ментално здравље је универзално право“. Том приликом медицинско особље Центра за заштиту менталног здравља који функционише при ЈЗУ Дом здравља, Бијељина угостили су ученике ЈУ Економске школе који похађају секцију из пословне комуникације. Присутни ученици упознати су са тренутним стањем менталног здравља заједнице у којој живе, са узроцима и начинима заштите менталног здравља те изазовима са којима се они у овом периоду свог живота могу сусрести.

Особље Центра за заштиту менталног здравља истакло је да се млади најчешће јављају због проблема у понашању, емоционалних проблема, проблема вршњачког насиља, самоповређивања, а уочена је и све чешћа појава депресивних стања у овој популацији, посебно код адолесцената. Такође, похваљују и то што се све више људи ослобађа стигме и друштвеног стереотипа према људима који су у потреби за стручном помоћи и указује да се у центру грађани увијек могу обратити стручњацима различитих профила који могу одговорити на све изазове у свом раду: психологу, логопеду, специјалном педагогу и психијатру.

Ученице III1: Анастасија Алексић, Стефанела Манојловић, Јана Лазић, Миљана Павловић, Марија Павловић и Лана Линцнер имале су прилику сазнати колико је ментално здравље важно, да није срамота признати да имамо проблем, да смо слаби, потражити ослонац и стручну помоћ. Ученице ће о реализованој активности информисати и друге ученике школе на часовима одјељенске заједнице.

Марјана Ђорђић, професор