Извјештај поводом учешћа на дјечијој Скупштини

Дана 08.10.2022. године одржан је састанак са представницима/одборницима Скупштине града Бијељина на челу са предсједником Александром Ђурђевићем и ученицима основних и средњих школа града Бијељина, студената као и представницима Дневног центра „Отахарин“ у Скупштинској сали Центра за културу „Семберија“ у Бијељини. ЈУ Економска школа делегирала је два представника: Маријанa Чобић, предсједник Савјета и Андреј Николић, замјеник предсједника Савјета. Ученици су ишли у пратњи координатора Савјета ученика из реда професора Марјаном Ђорђић. 

Излагачи на овом догађају су били програмска директорица Центра за интегративну инклузију Рома и Ромкиња „Отахарин“ Бојана Јовановић, волонтерка Дневног центра за дјецу која живе и/или раде на улици и која су у ризику да то постану Марија Марковић и предсједник Скупштине Александар Ђурђевић.

Ово је догађај на коме су омладинци и омладинке могли да изнесу своје ставове о покретању дјечије Скупштине на нивоу града Бијељина као и о томе како виде дјечију столицу у Скупштини града. Такође, могли су се увјерити да њихов глас није небитан и да заправо могу своје идеје, приједлоге, делегирати као скупштинско питање које би ишло у процедуру и представило се одборницима на Скупштини. Град Бијељина подржава обје методе партиципације, и кроз дјечију столицу и кроз оснивање дјечије Скупштине. 

Дјеца и омладина морају вјеровати у своје идеје, требају бити спремни да изнесу своје мишљење и да своје иницијативе одлучно делегирају ка Скупштини која ће све то разматрати и донијети одлуку која ће бити у најбољем интересу дјетета. 

У Бијељини, 10.10.2022. године

_________________________

Марјана Ђорђић

Координатор Савјета ученика

_________________________

Маријана Чобић

Предсједник Савјета ученика