На подручју Града Бијељина нема довољно мајстора на грађевини и инсталатера

Представници бијељинске Градске управе, средњих школа, Привредне коморе, Удружења “Предузетник” и Завода за запошљавање разговарали су данас у Бијељини о класификацији занимања, односно, усклађивању уписне политике са тржиштем рада, а констатовано је да су у граду и даље дефицитарна сва грађевинска занимања, као и разни инсталатери.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Семберије Душко Ђурић рекао је да је ово добра прилика да школе, заједно са привредим субјектима, привредном заједницом, Бироом за запошљавање и осталим актерима размијене досадашња искусва и да на основу тога креирају будућу уписну политику.

Он је напоменуо да је ријеч о суштинском састанку, будући да се кроз уписну политику обликује план економског развоја града. 

“Данас смо констатовали да у Бијељини има 958 ученика који ће завршити девети разред, што је за готово 90 више него лани. То је нешто чиме се ријетко која средина у Републици Српској може похвалити”, рекао је Ђурић новинарима у Градској управи након састанка.

Ђурић је напоменуо управо та чињеница даје могућност да се направи добра уписна политика која ће одговарати потребама тржишта рада, те најавио да је план да у идућој школској години буде уписано око 40-42 одјељења, од по 24 ђака.

Шеф Одсјека у Одјељењу за друштвене дјелатности Љубица Млађеновић рекла је да Градска управа Бијељина више година организује овај састанак са партнерима поводм креирања уписне политике у средње школе.

“Закључци, који су данас донесени, биће упућени, прије свега, Активу директора, као и Министарству просвјете и културе Републике Српске. Надамо се да ће их ресорно министартство уважити”, рекла је Млађеновићева.

Милорад Стевић, извршни директор Подручне занатско-предузетничке коморе Бијељина, рекао је да су са великим занимањем приступили данашњем састанку, којег сматрају веома важним.

“Овакви састанци дају одређене резултате, у смислу утврђивања потреба привреде и уписне политике на подручју града. Са задовољством могу да кажем да наилазимо на све више слуха у смислу уписа дефицитарних занимања. Ми смо директорима средњих школа понудили спремност нашег чланства у погледу обављања ученичке праксе у занатско-предузетничким радњама на подручју града”, рекао је Стевић.

Стевић, који је и извршни директор Градског занатско-предузетничког удружења “Предузетник”, каже да је веома битно, будући да су сами директори навели да се суочавају са проблемом обављања ученичке праксе. 

“Ми смо са ресорним министарством постигли споразум према којем се ученичка пракса може обављати у занатско-предузетничким радњама, гдје је власник радње уједно и ментор, односно онај ко прати и презентује одвијање праксе”, рекао је Стевић.

Он је рекао да су на подручју Бијељине, и даље, дефицитарна сва грађевинска занимања, почев од армирача бетона, па све до кровне конструкције.

“Будући да је Бијељина велико градилиште, то ће сигурно и у будућности бити тренд. Фали нам и водоинсталатера, електроинсталатера, електричара, аутомеханичара, сервисера бијеле технике, месара…”, навео је Стевић.

Стевић је напоменуо да је констатовао да је, у другој половини прошле и у овој години, на подручју Бијељине, када је ријеч о предузетништву, видљива експанзија у области ИТ сектора.

“То показује да је бијељински предузетници прате савремене трендове”, оцијенио је Стевић.

Он је додао и да су уважена њихова ранија указивања да на подручју града фали сластичара, те ће у Средњој стручној школи у Јањи бити уписано пола одјељења ђака који одаберу то дефициратно занимање.

 

Извор: desavanjaubijeljini.com