Почео Фестивал средњошколских представа, ђаци Економске школе извели Бекетов „Крај партије“

Представом „Крај партије“ у извођењу ђака Економске школе из Бијељине вечерас је у овом граду почео 6. Фестивал средњошколских представа „Удахни културу“, а редитељ комада Игор Калајџија рекао је за ИнфоБијељина да је са својим ђацима одлучио да изведе ђело Самјуела Бекета за којег сматра да је неправедно маргинализован у савременом театру.

– Дуго нисам наилазио на његово име на репертоару, а сматрам да је авангардна драма веома пријемчива духу младих јер носи одређену ноту побуне. Текст је прилично адаптиран њиховом интелектуалном и емиционалном развоју, те се надам да ће утицај на публику бити остварен кроз катарзу и да ће комад дотаћи суштину – дно човјековог постојања у савременом свијету, који подразумијева његов очај, безнађе и његово апсурдно бивствовање – навео је Калајџија прије почетка представе.

Игор Калајџија, иначе професор Српске књижевности и језика у Економској школи у Бијељини, истакао је да у представи глуми четворо средњошколаца, а да је процес припреме за излазак на позоришне даске био веома захтјеван.

– Бекет је као аутор захтјеван, али надам се да су ђаци кроз рад на представи спознали прије свега сами себе, своје страхове и фрустрације и да ће на сцени доживјети искрену продуховљеност. Ово је и мој покушај да оповргнем једну реченицу Љубомира Симовића, који је рекао да не воли Бекета јер је мрачан, али ја мислим да није. Само је занемарен – нагласио је Калајџија за ИнфоБијељина и додао да су сценографију припремили ђаци, као и својеврстан музички експеримент у оквиру представе.

Фестивал средњошколских представа „Удахни културу“ почео је вечерас и трајаће до 28. априла, а публици ће се представити средњошколци из Бијељине и Угљевика.

Сутра (25.4.) представу „Антигона“ извешће ученици Гимназије „Филип Вишњић“, у сриједу (26.4.) наступиће ученици Пољопривредне и медицинске школе са комадом „Зла жена“, док ће у четвртак (27.4.) представу „Писмо професора“ извести ђаци Средњошколског центра „Михаило Петровић Алас“ из Угљевика.

Завршног дана Фестивала представиће се средњошколци Техничке школе „Михајло Пупин“ из Бијељине са комадом „Др“.

Фестивал се одржава у великој сали Центра за културу „Семберија“, а представе почињу у 20.00 часова. Улаз је слободан.

Извор: https://www.infobijeljina.com