Kratkometražni film učenika protiv vršnjačkog nasilja: Učenici Ekonomske škole u Bijeljini podižu svijest o sajber nasilju

Učenici Ekonomske škole napravili su kratkometražni film o vršnjačkom nasilju, pojavi koja je sve prisutnija i u našem društvu. U osnovnim školama, uglavnom, se radi o fizičkom i psihičkom nasilju a u srednjim školama verbalnom, odnosno socijalnom isključivanju, a ohrabruje da mladi imaju nultu toleranciju prema nasilju.

Učenik ove škole Milorad Sofrenić kaže da djeca vrlo brzo prepoznaju nasilje, ali često ćute o tome. 

– Nasilje su neprimjerene poruke, zezanje, razno maltretiranje ili editovanje nekih pogrdnih slika. Dijete koje trpi nasilje tako proživljava ogroman stres. Ali, uglavnom ne govore roditeljima nastavnicima, profesorima, jer ih je sramota ili neće da ih drugari smatraju cinkarošima. A to je pogrešno – kaže ovaj srednjoškolac za portal InfoBijeljina. 
 
Učenica Ekonomske škole Miljana Pavlović ističe da je najvažnije probuditi svijest o vršnjačkom nasilju, naročito sajber obliku koji je sve zastupljeniji. 
 
– Bez interneta, društevnih mreža naš život je gotovo nezamisliv. A upravo je to prostor na kojem se dešava mnogo zloupotreba i manipulacija. Ne treba ćutati već pomoć tražiti od stručnih lica. Tako onaj ko trpi nasilje dobije adekvatnu pomoć a onaj ko ga vrši bude sancionisan i kažnjen – kaže Miljana. 
Psiholog i psihoterapeut u superviziji Angelina Perić upozorava da mladi moraju znati ko i šta može preduzeti u slučaju vršnjačkog nasilja.
 
– Saslušamo dijete i sagledamo šta dalje raditi s njim, sa razredom koji pohađa, nastavnicima i profesorima, roditeljima. Ukoliko to nije dovoljno, angažujemo stručnjaka iz Centra za mentalno zdravlje, Centra za socijalni rad. Obavještavamo i policiju kako bi i oni mogli da preuzmu adekvatne mjere prema maloljetniku – istiće Perić. 

Na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara, u  prošloj godini evidentirano je 8 slučajeva, a od početka ove godine već je prijavljeno pet slučajeva vršnjačkog nasilja.
Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola ove regije Duško Đurić kaže da sve škole na području bijeljinske regije imaju timove za brigu o djeci ali je neophodna i adekvatna podrška ostalih relevantnih faktora. 

– Moramo složno, sinergijski djelovati i uključiti sve relevantne faktore kako bi smo djelovali preventivno i ublažili moguće posljedice ove pojave – kaže Đurić.

Nedavno istraživanje Omdusmana za djecu RS je pokazalo, nažalost, da se posljednjih godina smanjuje uzrasna dob žrtava, ali i počinioca vršnjačkog nasilja, te da ono poprima sve brutalnije oblike.